Antikhandlarna som ger liv åt tingen

Kvarteret Örnen i Nora huserar tre historieberättare. För det är här, på var sin gata mitt i stan, som tre butiker öppnat sina dörrar för turister, stammisar och designkännare från världens alla hörn. Möt Kerstin, Erik och Håkan – antikhandlarna som sedan länge är bitna av det som fanns förr.

Formgivare och konstnärer liksom viner i luften när tre antikhandlare ses. Det vänds på tallrikar och tas fram luppar för att syna glaset, det pratas svarvade
stolsben och väggmålningar. Inte skadar det att mötesplatsen är en gammal bergsmansgård i Pershyttan, där historien bokstavligen sitter i väggarna.
Här, i Erik-Andersgården, bor antikhandlaren Kerstin Karlsten Roth. Kerstin har drivit Galleri Victoria i 32 år – först i Örebro, följt av många år i en lokal intill huset i Pershyttan och nu med butik på Storgatan i Nora. På besök har hennes två kvartersgrannar kommit. Håkan Backlund driver, tillsammans med sin
fru Sara, Örnens Antikt, Konst & Kuriosa medan Erik Bergström nyligen flyttat sin verksamhet, Desajntik, från Pershyttan till Rådstugugatan. Man skulle kunna
tro att de slåss med näbbar och klor om kunderna. Men det är snarare tvärtom.

– Nej, här finns ingen konkurrens! Vi hjälper snarare varandra, köper och säljer grejer av varandra och tipsar kunderna om att gå vidare. Och vissa saker är som gjorda för antingen Erik eller Håkan, berättar Kerstin.

Från stengods till vintagekläder
För de har sina nischer, de tre antikhandlarna. Håkan, som det första han gjorde efter pensionen var att öppna butiken Örnens Antikt, Konst & Kuriosa, berättar att namnet egentligen säger allt. Väggarna i butiken är tapetserade med konst och på hyllorna trängs rariteter av olika slag.

– Vi har hela bredden, med mycket porslin, keramik och udda saker. Dukar och sytillbehör är en sak som det även blivit mycket av, säger Håkan.

Kerstin fokuserar på klassisk inredning och vintagekläder och vurmar särskilt för den viktorianska stilen. Eriks huvudområde stavas snarare 1900-talsdesign, där stengods och keramik hör till favoriterna.

– Vi har en sak gemensamt och det är kvalitet. Många kommer in och är imponerade av nivån på sakerna. Det känns kul, speciellt när man själv är
förtjust i prylarna, säger Håkan.

– Vissa kanske tror att de går in på en loppis, men det här är ju en helt annan sak. Mycket tanke har lagts bakom inköpen. Det är en ständig jakt och det
är väl också den som är det roligaste, menar Erik.

Jakten på rariteterna
Men hur går jakten till? De fysiska auktionerna i vårt avlånga land har blivit färre. Allt fler förläggs online och det ger också fler köpare, både från Sverige och utomlands. Vissa kunder kommer in i butikerna och vill sälja saker. Trion pratar om vad som människor anser är snyggt eller inte, vad som tilltalar olika generationer. Och en sak kan de enas om – ingen vill ha det som sina föräldrar har haft. Många säger att de vill sälja hela dödsbon, men att de först bara ska slänga skräpet.

När det kommer till Erik, Kerstin och Håkan går ofta på vad de själva gillar. De följer sitt eget stilideal. Och det är det som är grunden till precis allt egentligen.
Intresse, engagemang och en hel massa auktioner. För det var där allt började, en gång i tiden. Alla tre berättar att de sedan barnsben hittat och köpt saker, för att sedan sälja vidare. Håkan sprang på auktioner sedan åttaårsåldern, Kerstin
letade skatter på soptippen som barn och Erik hängde alltid kvar sist, efter alla utropen fanns det alltid något kvar. Sedan dess har smaken förfinats hos dem alla, men passionen för vackra ting finns i allra högsta grad kvar.

Från fynd till upplevelse
När det kommer till design och vad folk söker går allt i cykler, eller tillfälligheter. Ibland kan ett inlägg på sociala medier eller en blänkare i ett designmagasin driva upp priserna något enormt. Designklassiker från Norden går nästan alltid hem, även utomlands. De tre butiksägarna berättar om asiatiska besökare som letar med ljus och lykta efter den strama designen.

Nora med sin bevarade stadskärna och drivna entreprenörer känns som den bästa platsen för just en antikhandel. Stämmer den tanken?

– Nora är en unik liten stad med en levande stadskärna. Mycket tror jag beror på just butikerna. Att Nora alltid har varit, och är, en handelsstad. Utan butikerna hade ju ingen kommit hit. Varken bofasta eller turister, säger Kerstin och får
medhåll av Erik och Håkan..

– En butik bjuder också in till att komma tillbaka. Att komma in och kika, se något man gillar. Fundera och kika igen. Det är något fint med det. Även det personliga mötet, ofta får vi berätta historien bakom fyndet. Det ger en helt annan dimension och gör besöket till en upplevelse, säger Håkan.

– Gamla saker och Nora som stad är greppbart på något vis. När världen är så hemsk som den är, tror jag att den lilla världen och det lugna tempot är
det som folk söker sig till. Men vi har också ett ansvar här i Nora, att upprätthålla den här kvaliteten. Jag tror att alla handlare känner ett ansvar. Att
det ska vara bra, helt enkelt, avslutar Kerstin.

Galleri Victoria på facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
facebook.com/desajntik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @desajntik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
facebook.com/ornensantiktinora Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @ornens_antikt_konst_kuriosa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Håkan Backlund, Örnens Antikt, Konst & Kuriosa

Erik Bergström, Desajntik

Kerstin Karlsten Roth, Galleri Victoria