Med känsla för det lilla extra

Uppför trappen och in i foajén. Pampig takhöjd och historia som sitter i väggarna. Både nytt och gammalt, fiktivt och verkligt. Och mycket riktigt. Där över receptionsdisken till Nora Stadshotell hänger skylten med texten ”Skoga Stadshotell”.

– Den blev kvar sedan filminspelningarna 2012, då Maria Langs filmer spelades in här. Vi monterade ned skylten från fasaden och tyckte det var kul att sätta upp den här. Det är många frågor, kan du tro, säger Anne Andersson och skrattar.

Anne Andersson är kvinnan som för tjugo år sedan blev hotellägare, bara sådär. Efter att ha jobbat både på Lilla Hotellet och Nora Stadshotell, kändes inte steget så stort att ta. Hon kände till byggnaden väl och vips så var hon ägare till hotellverksamheten. Från 2009 ägs även hela fastigheten av Anne och två andra delägare. Och det var också då den stora renoveringen tog vid.

– Hotellet byggdes 1878 och är en anrik byggnad. Vi har med varsam hand renoverat under tiden. Det var milt sagt eftersatt när vi kom in i i bilden. Och nu när vi har gått ett varv, är det snart dags att börja om igen. En annan ägare kanske skulle ha blåst ut hela stället och gjort om det från grunden, men vi har hela tiden jobbat med de medlen vi har och sett till att kunna behålla driften under tiden, berättar Anne när hon visar runt i salar och rum.

När alla hjälps åt
Anne berättar om utmaningarna med att ha ett hotell i en småstad. Ojämn beläggning och ingen riktig visshet om hur många som kan dyka upp till kvällens à la carte. Men vid ovisshet gäller det att ha kreativa lösningar. Något som verkar vara Annes specialitet. Hon planerar renoveringarna själv och tar inte sällan hjälp av personalen.

– I lugna perioder är det den ordinarie personalen som målat och fixat. Istället för att inte ha jobb, har vi alla hjälpts åt att färdigställa rum, måla tak, bära sängar och dra bort gamla heltäckningsmattor, säger Anne.

Hon minns särskilt den gången det väntade en hel busslast med gäster. Alla i personalen hjälptes åt, in i det sista.

– Färgen hade knappt torkat och vi bar in de alldeles nya sängarna en kvart innan gästerna kom. Men vi klarade det!

Med glädje och jäklar anamma
Och det är så hon verkar jobba, Anne Andersson. Med glädje, jäklar anamma och kärlek till hotellet. Längs korridorerna rättar hon omedvetet till en ram eller ett sängöverkast, ställer undan en pryl eller i tysthet planerar nästa renovering.

– Jag trivs verkligen med att försöka förbättra, förändra och ha nöjda gäster. Jag tror man hela tiden strävar efter att bli klar på något sätt, men det är nog bara att inse att klar, det blir man aldrig. Sen är ju hotellet mitt liv, det finns i mitt medvetande veckans alla dagar.

Från mord till bröllop
Nora Stadshotell är ett signum för staden. Mitt på torget tronar byggnaden, ovanligt stor för en liten stad. En mötesplats under århundraden och än idag.

– Det är definitivt en mittpunkt och en naturlig mötesplats i Nora. För lokalborna som vet att vi finns här, med luncher och à la carte, till affärsresenärer som tar den extra omvägen för våra sköna sängar. Och visst har vi en och annan Maria Lang-entusiast också, säger Anne och låser upp dörren till rum 13.

För i Maria Langs roman ”Vår sång blir stum” begås ett mord på Skoga Stadshotell. Nu är rummet inrett i 50-talsstil, för de som vill leva sig in i sin favoritdeckare. På våning två väntar en annan filmisk känsla. Den imponerande Bergsmanssalen, med oändlig takhöjd, takmålningar och en enorm kristallkrona är en saga i sig.

Anne Andersson, Nora Stadshotell