Mördaren ljuger inte ensam

Under en helg samlas en handfull bekanta på ett sommarnöje på en ö i Bergslagen för att umgås under trevliga former. Men när Puck Ekstedt under en promenad överraskas av ett skyfall och tvingas fly in under en gran gör hon ett makabert fynd: en av gästerna ligger där strypt med en röd sidenscarf om sin hals. Pucks fästman Einar Bure beslutar att kontakta sin gamle vän Christer Wijk, kommissarie vid Stockholmspolisen, för att lösa fallet. Det visar sig att gästerna alla knyts samman genom kärleksband och svartsjuka. Alla verkar ha något att dölja, men det är bara en av dem som är mördaren.

”Mördaren ljuger inte ensam” var Maria Langs debutbok. Den kom
ut hösten 1949 och hemligheten bakom pseudonymen Maria Lang avslöjades i den allra första recensionen. Kritiken var överlag positiv och boken sålde bra.
Boken har blivit uppmärksammad för att den berör homosexualitet,
vilket var ovanligt på den tiden.

Puck Bure, född Ekstedt, är en litteraturstuderande professorsdotter från Uppsala som är berättarjaget i de tidiga böckerna. Redan i denna den första boken träffar hon sin framtida man Einar Bure. Han är fil. dr. i historia, uppvuxen i Skoga och barndomsvän till Christer Wijk.

År 2013 gjordes boken till TV-film i en svit med fyra andra böcker. I huvudrollerna var Ola Rapace, Tuva Novotny och Linus Wahlgren. Två av filmerna, ”Inte flera mord” och ”Kung Liljekonvalje av dungen”, har flera scener inspelade i centrala Nora.