Kung Liljekonvalje av dungen

Den unga Anneli Hammar ska gifta sig i Skoga med den förmögne och eftertraktade ungkarlen Joakim Kruse. Dagen före bröllopet vill Anneli titta på brudbuketten av liljekonvaljer som hennes blivande man beställt och tar sig till floristen. Hennes vän Dina väntar utanför. Men Anneli kommer aldrig ut, och när Dina och Joakim undrande går in hävdar floristen att Anneli aldrig varit där. Christer Wijk är hemma för att hälsa på sin mamma och gå på bröllopet, men tvingas istället leda spaningarna. Brudbuketten vissnar, men snart dyker nyplockade blommor av samma slag upp. Kan de leda Christer Wijk till lösningen?

Kung Liljekonvalje av dungen omnämns ofta som en av Maria Langs starkaste böcker. Boken filmades 1961 av Arne Mattsson med titeln
”Ljuvlig är sommarnatten”, med bland andra Karl-Arne Holmsten, Christina Carlwind, Folke Sundquist och Per Oscarsson i rollerna. År 2013 gjordes den som en TV-film under originaltiteln ”Kung Liljekonvalje av dungen”.
Titeln är hämtad från Gustaf Frödings diktsvit ”Strövtåg i hembygden”.

Dagmar Lange beskriver i sin självbiografi att uppslaget till ”Kung Liljekonvalje av dungen” kom genom en dröm. Flera år innan den skrevs hade hon i en dröm sett en blond vitklädd flicka i sällskap med en rödklädd brunett vandra längs en gata hemma i Skoga. Den vita sommarklänningen försvinner i drömmen in i en blomsterbutik för att godkänna en brudbukett med liljekonvaljer.