Boksamtal, Bergsbrukets tider

Boksamtal om Bergsbrukets tider – från medeltid, via samtid, mot framtid.

I februari släppte Örebro läns museum boken Bergsbrukets tider – från medeltid, via samtid, mot framtid, en vetenskaplig konferenspublikation och fotoessä. Nu bjuder museet tillsammans med hembygdsföreningen Noraskog och Nora bibliotek in till ett samtal mellan bokens redaktör, Magnus Odebäck Ljunge, och länsmuseichef Birgitta Johansen, kring boken och dess teman.

Örebro län präglas av såväl kontrasten som samspelet mellan bönderna på slätten och bergsbrukets folk. Det är en historia som inleddes på 1100-talet, tog fart från 1200-talet, och som klingade ut i slutet av förra seklet. I dag bryts ingen järnmalm. Däremot har andra metaller fått nytt värde genom digitaliseringen och elektrifieringen.

För Örebro läns museum har det i princip alltid varit självklart att återkommande och på olika sätt dokumentera, samla in och berätta Bergslagens historia. Hösten 2022 genomfördes konferensen ”Bergsbrukets tider” i Nora på initiativ av och med huvudsaklig finansiering av Allan Wetterholms stiftelse. Boken Bergsbrukets tider är den vetenskapliga konferenspublikationen. Redaktör är Magnus Odebäck Ljunge, som även var moderator för konferensen. Artiklarna är förstärkta med en ”fotoessä”. Museets fotograf Per Torgén har valt ut gamla bilder ur arkivet och rest runt i länets bergslag för att ta nya.

Plats: Nora Bibliotek, Storgatan 15

Arr: Hembygdsföreningen Noraskog
hembygd.se/hembygdsforeningen-noraskog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tid: onsdag 10 april kl. 18:30-20:00

Plats: Nora Bibliotek, Storgatan 15