Pershyttans kulturreservat

Pershyttan är en bergsmansbyn som blev ett kulturreservat. Området som ligger ca 5 km söder om Nora är ett unikt minnesmärke som bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hyttan, där järnet framställdes, är en av Sveriges mest bevarade träkolshyttor och hela området med gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka. Pershyttan går utmärkt att utforska på egen hand året om. Besökscentret är alltid öppet och berättar på ett pedagogiskt sätt om malmbrytningens historia och det finns vandringsstigar med informationsskyltar som hjälper dig upptäcka hela kulturreservatet. Missa inte heller att besöka Galleri Viktoria, Lilla Vita Huset och Desajntik, butiker för dig som gillar vintage, gammalt och nytt.

Mer om Pershyttans kulturreservatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Ta tåget från Nora station till PershyttanPDF

Nora turistbyrå, tfn: 0587-811 20
Stiftelsen NJOV, tfn: 0587-138 06
www.njov.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vandring i bergsmansbyn

Följ med på en rundvandring i en av Sveriges bäst bevarade bergsmansbyar. Lär dig mer om hur järnframställningen gick till och se vattenhjulet och stånggången, slaggstenshögar och bergsmansgårdar. Under vandringen görs ett spännande besök i hyttan som står kvar som den lämnades efter sista blåsningen år 1953.

Stängt för säsongen. Öppet för bokningar via turistbyrån, tfn: 0587-811 20.

Visning av Lockgruvan

Upplev Lockgruvans bergrum 40 meter under jord. Lockgruvan är en av Bergslagens äldsta gruvor och var i drift till 1909. I Pershyttan bröts järnmalm från medeltiden fram till gruvbrytningen upphörde 1967. Hör hur gruvbrytningen gick till i äldre tid och känn atmosfären i bergrummet.

Stängt för säsongen. Öppet för bokningar via turistbyrån, tfn: 0587-811 20.

Natur- och kulturstigen i Pershyttan

Natur- och kulturstigen tar dig runt i området och berättar byns historia. Stigen är 6 km lång och har en nordlig och en sydlig slinga som båda börjar vid besökscentret. Till natur- och kulturstigen finns ett häfte som beskriver de sevärdheter som finns utmed stigen. Häftet kostar 20 kr och finns att köpa på turistbyrån och i våghuset i Pershyttan. Natur- och kulturstigen och de olika "stationerna" utmed den är märkta med gula markeringar.

The movie about Pershyttan in english