Pershyttans kulturreservat

Pershyttan är en bergsmansbyn som blev ett kulturreservat. Området som ligger ca 5 km söder om Nora är ett unikt minnesmärke som bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hyttan, där järnet framställdes, är en av Sveriges mest bevarade träkolshyttor och hela området med gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka. Pershyttan går utmärkt att utforska på egen hand året om. Besökscentret är alltid öppet och berättar på ett pedagogiskt sätt om malmbrytningens historia och det finns vandringsstigar med informationsskyltar som hjälper dig upptäcka hela kulturreservatet. Missa inte heller att besöka Galleri Viktoria, Lilla Vita Huset och Desajntik, butiker för dig som gillar vintage, gammalt och nytt.

Mer om Pershyttans kulturreservat
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Ta tåget från Nora station till PershyttanPDF

Stiftelsen NJOV, tfn: 0587-138 06
www.njov.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Pershyttans hytta

I Pershyttan har man framställt järn sedan medeltiden. Den nuvarande hyttan fick sin utformning 1856 och inrymmer bland annat rostugn och träkolsmasugn. Under en guidad visning får du uppleva hyttan som den lämnades efter sista blåsningen 1953, komplett med utrustning och allt.

Guidade visningar sommartid.
Samlingsplats: Våghuset, Pershyttan
Pris: 100 kr/person, barn/ungdom tom 17 år gratis i vuxens sällskap.

Lockgruvan

Järnmalm har brutits i Pershyttan från medeltiden fram till att gruvbrytningen upphörde 1967. Lockgruvan är en av de tidiga järnmalmsgruvorna och var i drift fram till 1909. Under en guidad visning går du ner ca 40 meter under jord med hjälp av trappor och får du känna på hur det kunde vara att arbeta i en gruva.

Guidade visningar sommartid.
Samlingsplats: Våghuset, Pershyttan
Pris: 100 kr/person, barn/ungdom tom 17 år gratis i vuxens sällskap.

Natur- och kulturstigen i Pershyttan

Natur- och kulturstigen tar dig runt i området och berättar byns historia. Stigen är 6 km lång och har en nordlig och en sydlig slinga som båda börjar vid besökscentret. Till natur- och kulturstigen finns ett häfte som beskriver de sevärdheter som finns utmed stigen. Häftet kostar 20 kr och finns att köpa på turistbyrån och i våghuset i Pershyttan. Natur- och kulturstigen och de olika "stationerna" utmed den är märkta med gula markeringar.

The movie about Pershyttan in english