Pershyttans kulturreservat

Pershyttan är en bergsmansbyn som blev ett kulturreservat. Området som ligger ca 5 km söder om Nora är ett unikt minnesmärke som bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hyttan, där järnet framställdes, är en av Sveriges mest bevarade träkolshyttor och hela området med gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka. Pershyttan går utmärkt att utforska på egen hand året om. Besökscentret är alltid öppet och berättar på ett pedagogiskt sätt om malmbrytningens historia och det finns vandringsstigar med informationsskyltar som hjälper dig upptäcka hela kulturreservatet.

Mer om Pershyttans kulturreservatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nora turistbyrå, tfn: 0587-811 20
www.njov.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vandring i bergsmansbyn

Följ med på en rundvandring i en av Sveriges bäst bevarade bergsmansbyar. Lär dig mer om hur järnframställningen gick till och se vattenhjulet och stånggången, slaggstenshögar och bergsmansgårdar. Under vandringen görs ett spännande besök i hyttan som står kvar som den lämnades efter sista blåsningen år 1953.

Ons, fre, sön 1/7–16/8 kl. 15.00
Start vid besökscentret, Pershyttans bergsmansby.
Pris: vuxen 80 kr, ungdom 10–17 år 40 kr, barn 0–9 år gratis.
Drop in, ingen föranmälan. Betalning till guiden kontant eller via swish.
Info: Nora Turistbyrå tfn. 0587-811 20

Visning av Lockgruvan

Upplev Lockgruvans bergrum 40 meter under jord. Lockgruvan är en av Bergslagens äldsta gruvor och var i drift till 1909. I Pershyttan bröts järnmalm från medeltiden fram till gruvbrytningen upphörde 1967. Hör hur gruvbrytningen gick till i äldre tid och känn atmosfären i bergrummet.

Mån–sön 29/6–16/8 kl. 13.00,
mån, tis, tors, lör 29/6–8/8 kl. 15.00.
Start vid besökscentret, Pershyttans bergsmansby.
Pris: vuxen 80 kr, ungdom 10–17 år 40 kr, barn 0–9 år gratis.
Drop in, ingen föranmälan. Betalning till guiden kontant eller via swish.
Info: Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20

Natur- och kulturstigen i Pershyttan

Natur- och kulturstigen tar dig runt i området och berättar byns historia. Stigen är 6 km lång och har en nordlig och en sydlig slinga som båda börjar vid besökscentret. Till natur- och kulturstigen finns ett häfte som beskriver de sevärdheter som finns utmed stigen. Häftet kostar 20 kr och finns att köpa på turistbyrån och i våghuset i Pershyttan. Natur- och kulturstigen och de olika "stationerna" utmed den är märkta med gula markeringar.

The movie about Pershyttan in english