Nyhetsarkiv

 • Besök gården där tiden stått stilla Gå på visning av familjen Göthlins borgarhem från början av 1900-talet, ett unikt museum som ser ut precis som när det donerades till staden av yngsta dottern Ingrid (d. 1961). Under en visning får du uppleva och fascineras av prylar och detaljer som vittnar om familjen Göthlins intressen. Här finns prov på fröken Ingrids stora intresse porslinsmålning men också konst, möbler, leksaker och prydnadsföremål. Mer om Göthlinska gården.Guidade visningar av gården lör 18/5–7/9 kl. 11.00 (ej 22/6),
  tis–ons 2/7–14/8 kl. 11.00. Samlingsplats: Entrén till gården, Kungsgatan 4.
  Pris: vuxen 80 kr, ungdom 10–17 år 40 kr, barn 0–9 år gratis.
  Göthlinska gården är öppen för drop-in (med reservation för ändringar ):
  Mån 10/6, 17/6, 24/6, 1/7, 8/7, 15/7, 22/7, 19/8, 26/8 kl. 13-15
  Fre 28/6, 5/7, 12/7, 19/7, 26/7, 2/8, 9/8, 23/8, 30/8, 6/9, 13/9, 20/9 kl. 10-12. Pris: 40 kr per person.

 • Småstadsshoppa i mysiga butiker I Nora ligger små mysiga butiker samlade i stadskärnan, precis som förr i tiden. Det finns inga stora kedjor, varje enskild butik har sin egen personlighet och sitt eget urval av produkter som kuriosa, inredning och kläder. Här finns det tid för goda råd och personlig service. I staden finns också små loppisar och butiker med antikviteter och kuriosa, varav några har ett sortiment av Maria Langs deckare. En kort promenad till konstnärer, konsthantverkare och många andra i Kvarteret Bryggeriet rekommenderas också.www.handlainora.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  www.kvarteretbryggeriet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • Boka sommarteater på Stadra Boka biljetter till sommarens föreställning på Stadra Teater "Hjalmar och vår herre”, en nyskriven musikalisk pjäs av Ylva Eggehorn. En berättelse om hur författaren Hjalmar Bergman möter gestalter och personer från ett omtumlande liv, i en historia där man aldrig kan veta vad mötena för med sig.Häng med till det heta Berlin år 1927. Hjalmar har just anlänt till ett hotellrum för att få lugn och ro kunna skriva på den nya boken. Åh, denna ständiga pengakamp jagar honom titt som tätt. Nu är han i världsstaden Berlin, där det finns ett sammelsurium av lockelser, en stad där det fria livet kan levas och med allt som hör till. Tiden på rummet blir något alldeles nytt för Hjalmar, som plötsligt får möta de gestalter som han skrivit. Är det möjligen demoner från hans inre. Och där finns även männen med sin farliga lockelse. En underhållande, glädjefull och berörande uppsättning som kommer att handla om att älska, om drömmar och om att sträva, om livet och om allas vår stora längtar. Spelas 5 juli–11 augusti onsdag–söndag.
  Biljetter & info: Teaterfoajén 0587-31 13 05,
  Nora turistbyrå 0587-811 20 eller via www.stadrateater.selänk till annan webbplats

 • Ta båten Plaskus till Alntorps Ö Ta en tur med utflyktsbåten M/S Plaskus till Alntorps Ö och njut av Nora från sjösidan. På ön finns badstrand med brygga och hopptorn, minigolf, café och kiosk, trollstig för de minsta, 3 km lång promenadslinga, genbank med äppelträd, grillplatser och fotbollsplan.
  M/S Plaskus avgår från stationsområdet dagl. 30 maj-1sept varje hel och halv timme kl.10-17.30 med rast kl. 14.45-15.15. Sista turen från ön avgår kl. 17.35.
  Vid köbildning går M/S Plaskus skytteltrafik.
  Båtresan med M/S Plaskus är gratis, rek. ålder 12 år för resa utan målsman.
  Info: Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20.
  Gula Villan Café är öppen lör-sön 30 maj-20 juni kl. 11-17, dagl. 22 juni-18 aug kl. 11-17. Kiosken är öppen dagl. 30 maj-18 aug kl. 10.30-17.30.
  Stängt på midsommarafton 21 juni, båtracingdagen 13 juli och Noramarken 31aug-1 sept. Tfn: 0738-400 150.

 • Besök Kvarteret Bryggeriet
  Kvarteret Bryggeriet är ett industriområde från 1800-talet som rustats upp och blivit en central punkt för många av stadens kreativa människor. I lokaler där det tidigare tillverkats stubintråd och tjära kan du idag besöka konsthantverkare och konstnärer i öppna ateljéer och verkstäder. Du kommer nära tillverkningen och kan shoppa hantverk och delikatesser direkt från hantverkarna själva. På området finns också restaurangen Bryggerikrogen och BJÖRK Kafé & Skafferi. Kvarterets två mikrobryggerier Nora Brygghus och Apex Brewing Company brygger kvalitetsöl som går att avnjuta på restauranger i Nora med omnejd.
  Sommartid visas konstutställningar på fyra våningar i det gamla Bryggerihuset. 
  Öppettider butiker och hantverkare
  Juni-augusti tis-sön kl. 11-17
  Jan-maj & sept-dec tors-fre kl. 11-17, lör 11-15
  Öppettider Konsthall Bryggeriet
  ÄGA RUM 8/6-4/8 mån-fre kl. 10-17, lör-sön kl. 11-17
  Ljusstråk Samlingsutställning 10/8–8/9
  Läs mer på www.kvarteretbryggeriet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Besök bergsmansbyn Pershyttan
  Ta en tur till Pershyttans kulturreservat, ett unikt minnesmärke som bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hela området med hytta, gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka och går utmärkt att utforska på egen hand året om. Besökscentret är alltid öppet och berättar på ett pedagogiskt sätt om malmbrytningens historia och det finns vandringsstigar med informationsskyltar som hjälper dig upptäcka hela kulturreservatet.Guidad vandring i Bergsmansbyn ons, fre, sön 3/7–18/8 kl. 15.00
  Start vid besökscentret, Pershyttans bergsmansby
  Pris: vuxen 80 kr, ungdom 10–17 år 40 kr, barn 0–9 år gratis
   Guidade visning av Lockgruvan mån–sön 1/7–18/8 kl. 13.00,
  mån, tis, tors, lör 1/7–17/8 kl. 15.00
  Start vid besökscentret, Pershyttans bergsmansby
  Pris: vuxen 80 kr, ungdom 10–17 år 40 kr, barn 0–9 år gratis
  Ta gärna med cykelhjälm till barn under 9 år.
  Mer om Pershyttans kulturreservat
  www.njov.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • Gör en trästadsklassiker Tillsammans med Eksjö och Hjo har Nora fått utmärkelsen Europa Nostra för det vördsamma bevarandet av kulturmiljöerna och den unika atmosfär som en trästad framkallar. Besök alla tre trästäderna. Ingen är den andra lik, alla har sin särskilda karaktär och atmosfär. Gemensamt är att de alla har en genuin småstadskänsla från en annan tid bevarad och levande. Gör en trästadsklassiker. Samla klistermärken genom att besöka varje stads turistbyrå – Eksjö, Hjo och Nora. För att kunna göra en trästadsklassiker behöver du ett kort där du kan samla klistermärken, detta kort hittar du i Tre Trästäders folder som finns att hämta på turistbyrån eller beställa på www.tretrastader.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Mountainbike i historisk miljö Cykla mountainbike på leder i historisk miljö vid Pershyttans bergsmansby. Här finns tolv leder på sammanlagt 220 km med olika svårighetsgrad. Det finns allt från korta, barnvänliga leder till tekniska och långa krävande leder. Lederna går till största delen på fina, historiskt spännande stigar i skogsmiljö. Den kortaste leden är 2,8 km och den längsta är 38 km. Alla leder går i loopar tillbaka till samma startpunkt. Mer om mtb i Pershyttan.Med vår mountainbikekarta går det lättare att planera dina cykelupplevelser i Bergslagen. Med kartan hittar du inte bara alla MTB-leder i Nora och Pershyttan utan även de i Hjulsjö och Ånnaboda. Kartan finns att köpa på turistbyrån och kostar 149 kr.
 • Upplev två vackra trädgårdar Gör en utflykt till Rosengården och Lilla Trädgården strax utanför Nora. I rosengården trängs ljuvliga rosor tillsammans med perenner, kryddväxter och gamla parkträd. På åkern mot sjön finns en stor cirkel med rosor, kryddväxter och växter som drar till sig bin och fjärilar. I visningsträdgården som ligger längst ner mot sjön vid handelsträdgården kan du i lugn och ro inspireras och njuta av allt som blommar och växer. Lilla Trädgården är en välsorterad trädgårdsbutik med ett stort utbud av växter och trädgårdstillbehör. På caféet kan njuta av utsikten med en kopp kaffe eller te, bakverk, lättlunch, smörgåsar eller något annat gott.Öppet mån–fre kl. 10–18, lör-sön kl.10–17
  Entré till besöksträdgårdarna 25kr/person (barn gratis i målsmans sällskap) Ingång via handelsträdgården. Vid cafébesök ingår entré till trädgården.
  www.lillatradgardeninora.selänk till annan webbplats

 • Upptäck trästaden på egen hand Lär dig mer om Noras historia genom en stadsvandring på egen hand. Med hjälp av en stadsvandringsfolder, som du hämtar eller beställer på turistbyrån, kan du utforska staden och lära dig mer om hus och gårdar. Kontakt och öppettider Nora turistbyrå.Du kan också upptäcka Nora i egen takt under en ljudvandring där skådespelaren Magnus Wetterholm tar dig med på en historisk resa tillbaka i tiden. Här får du möta människor som verkat i Nora och format staden till vad den är idag. Ljudvandring i Nora.
 • Se utställningen ÄGA RUM i Bryggeriet Besök Nora Arts utställning ÄGA RUM i Bryggerihuset, Kv. Bryggeriet. "Äga Rum visar verk som inte endast väcker känslor, utan verk där vi får använda sinnena och där vårt deltagande som besökare spelar en viktig roll”. Medverkande konstnärer: Matilda Andrén, Linnea Bågander, Jens Haraldsson, Sara Lundberg, Notion of Form, Sara Möller, Simon Rydén, Josefine Åhs Lagerberg och Ulf Lagerberg.Utställningen är öppen 8/6-4/8 mån-fre kl. 10-17, lör-sön kl. 11-17.
  Fri entré.
  Arr: Nora Art, www.norart.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Instagram: @nora_art_bergslagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Bilden föreställer verk Sara Möller.

 • Lär känna Noras personligheter De finns i alla städer. Ansiktena som alla invånare känner till och som besökare strax blir bekanta med. De står för något visst, kännetecknar stadens karaktär, personifierar det unika. Ofta funderar de själva nog inte på hur mycket de betyder; de är ju som de är, gör det de gör och tänker ”det är väl inte så märkvärdigt”. Men det är precis vad det är. För de är människorna som gör staden. Som bidrar till att Nora är en speciell plats. Nu ska du få lära känna krögaren, diversehandlaren, organisten och teaterdirektören. En kvartett som personifierar Nora, som bidrar till stadens själ och atmosfär. Alla är de profiler genom sitt sätt att vara, skapa upplevelser och sprida glädje. Alla gör de Nora värt att besöka. Och återvända till. Du möter dem på olika platser och i olika sammanhang; runt torget, i kyrkan och på teaterscenen. Och du möter dem här.Josef Nassim Khzouz, Pizzeria Babylon
  Ylva Källkvist-Liw, Nora Diversehandel
  Marie J:son Lindh Nordenmalm, Nora kyrka
  Magnus Wetterholm, Stadra Teater

 • Åk veterantåg till Järle och Pershyttan I Nora kan alla få uppleva en gammeldags tågresa än i dag. Vår veteran-järnväg kör turer med rälsbuss och ånglok på helgerna. Tågen avgår enlig tidtabell till Järle och Pershyttan. Din biljett löser du på Nora station, anno 1900.Tidtabell veterantågstrafik 2019PDF
  Obs! T rafiken på museibanan bedrivs med med ideella resurser. Ibland ställs vissa turer eller hela dagar in. V id stor brandfara ersätts ångloket med diesellok.
  Om veteranjärnvägen
  År 1856 invigdes Sveriges första normalspåriga järnväg för personbefordran mellan Nora och Örebro. Den var en förutsättning för effektiva transporter av kol, malm och tackjärn. Tack vare ett stort antal entusiaster finns det i dag ett stort utbud av historiska lok och vagnar i Nora. En del används för trafik men här finns även vagnar som är restaurang, museum och vandrarhem. På stationsområdet i Nora kan du gå in och titta i det vackra stationshuset eller vandra runt på bangården bland lokstallar och verkstäder. Ta chansen att se och uppleva ånglok, diesellok, rälsbussar och en mängd vagnar från en viktig epok i den svenska järnvägs- och kulturhistorien. Mer om veteranjärnvägen.

 • Bergslagens Loppishelg Helgen den 13-14 juli fyller vi Bergslagen med loppisar för dig som gillar att fynda och återbruka, leta efter gömda skatter och hitta prylar som har det lilla extra. Loppisarna har öppet båda dagarna kl. 10-16 och du hittar dem med hjälp av vår loppiskarta, som kommer att finnas tillgänglig på turistbyråer och loppisställen. Fynda stort och passa även på att njuta av de vackra omgivningarna och äta gott på kaféer och restauranger.Karta Bergslagens loppishelg 2019PDF
 • Dagstur på Bergslagsleden Längs Bergslagsleden finns ett antal rundslingor perfekta för en dagstur. Uskavi (12 km), Digerberget (9 km) och Amboberget (11 km) ligger alla i närheten av Nora och bjuder på både natur- och kulturupplevelser. Packa ryggsäcken med kaffe, bulle och smörgås. Fyll på vattenflaskan, ta på vandringsskorna och ge dig ut i den trolska bergslagsnaturen.Rundslinga Uskavi (12 km)PDF
  Rundslinga Digerberget (9 km)PDF
  Rundslinga Amboberget (11 km)PDF
  www.bergslagsleden.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Upplev Maria Langs Skoga
  Noras egen deckardrottning Maria Lang (1914-1991), eller Dagmar Lange som hon egentligen hette, var under 40 år en av landets mest lästa och kritiserade deckarförfattare. Hon skrev traditionella pusseldeckare med kommissarie Christer Wijk som problemlösare. Det är i den lilla staden Skoga som de flesta morden begås. Om det är svårt att hitta Skoga på kartan beror det på att Skoga är ett täcknamn för Nora. Här växte Dagmar Lange upp. Hon flyttade tillbaka 1979 och bodde här fram till sin död 1991. Hennes Skoga-böcker innehåller detaljerade beskrivningar av gator, kvarter och även autentiska personer i den lilla staden. Utforska Skoga på egen hand med hjälp av en mordvandringsfolder som finns på turistbyrån eller gå på Mordisk vandring med systersonen Ove Hoffner. Mer om Maria Langs SkogaMordiska vandringar 2019: Lör 4/5-28/9 kl. 11.30, sön 16/6-11/8 kl 11.30, mån 1/7-29/7 kl 18.30, tis 2/7-30/7 kl 11.30 & kl 18.30, tors 4/7-25/7 kl 11.30, tors 4/7-22/8 kl 18.30.
  Samlingsplats: Torgbrunnen, Nora torg. Drop in, ingen förbokning.
  Pris: 100 kr/person, skolbarn 50 kr.
  Gilla Maria Langs Skoga på Facebook: facebook.com/MariaLangsSkoga länk till annan webbplats

 • Smaka dagsfärsk Noraglass Smaka en dagsfärsk och närproducerad delikatess. Varje dag hela sommaren erbjuds tre olika smaker- vanilj, hasselnöt och en för dagen unik tredje smak. De serveras i klassisk våffla eller bägare men du kan också få kreationer som Bergslagens bästa, Pelle pajas eller Jubileumsbägare. Öppet alla dagar i veckan fram till mitten av september.www.noraglass.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Planera din gruppresa till Nora Småstadsidyllen, bruksmiljöer, gruvor och en egen veteranjärnväg. Stora delar av Nora ser ut som det gjorde för hundra år sedan. Idag har vi fyllt på med kulturupplevelser, teater och nostalgi. Konstutställningar, shopping och loppmarknader. En perfekt miljö för en gruppresa. Gå en stadsvandring i trästaden eller följ med i Maria Langs fotspår. Bli guidad i Göthlinska gården eller besök kulturreservatet Pershyttan med både hytta och gruva.Mer information om gruppresor till NoraBehöver du tips eller idéer? Kontakta Mia eller Heléne på Nora turistbyrå.
  Tfn. 0587-811 20, e-post. info@nora.se

 • Bergslagens Outdoorguide Ge dig ut på vandring i Bergslagens fantastiska natur eller ta en tur på cykel längs en knastrande grusväg runt en sjö. Bergslagens Outdoorguide innehåller tips på 25 rundturer med varierande svårighetsgrader, för både kortare och lite längre äventyr till fots eller på cykel. Guiden finns att hämta eller beställa på turistbyrån.Öppettider Nora turistbyrå
  Beställ Bergslagens outdoorguide

 • Utforska Skärmarbodabergen Ta med familjen på vandring i Skärmarbodabergen. I naturreservatet finns gammal skog med uråldriga tallar, dramatisk natur och mer än 180 grottor. Utforska det unika grottsystemet, klättra bland klippblock och hisnande bergbranter, ta er runt på stignätet och upp på utsiktsplatserna. Hela familjen kan faktiskt följa med, även om de små nog behöver lite hjälp ibland. I området finns 6 st rundslingor på 0,6-5,6 km.Faktablad och karta över SkärmarbodabergenPDF